O kvalitě náhradních dílů

 

Vzhledem k již dlouholetým zkušenostem se servisem mobilních zařízení bychom zde rádi napsali pár slov ohledně kvality prodávaných náhradních dílů, které je možné zakoupit. Bohužel situace na českém trhu je taková, že z valné části většina prodejců nabízí pouze průměrné díly hojně dovážené z Číny, kde kvalita je velice mizerná. Většinou jsou tyto díly prezentovány jako kvalitní, prodávané s maximální marží. Nechceme házet všechny prodejce do jednoho pytle, ale osobní zkušenosti mluví za vše. Pro náš servis jsme se tedy rozhodli shánět si součástky sami od svých ověřených dodavatelů v zahraničí. Součástky, které prodáváme na našem e-shopu běžně montujeme našim zákazníkům, máme je vyzkoušené a prověřené. Nenabízíme nejlevnější díly na trhu, ale snažíme se primárně držet kvalitu a tím i spokojenost zákazníka. V článku se zaměříme primárně na značku Apple, vzhledem k tomu, že zde vzniká asi nejvíce kopií a napodobenin.

Hodně prodejců se chválí tím, že prodávají originální díly Apple, chtěli bychom však upozornit, že Apple náhradní díly neprodává ani nedodává do prodejní sítě. Jedinou možností, jak tedy získat originální náhradní díl, je realizace opravy v autorizovaném servisu Apple. Běžná praxe je ovšem to, že zákazníkovi je sice opraven telefon, ale není ani upozorněn na to, že mu do telefonu byla namontována náhrada, které s největší pravděpodobností nedosahuje kvality původní součástky. Nejvíce patrné je to hlavně na LCD displejích a bateriích. 

 

LCD displeje

Asi nejčastější závadou na mobilních telefonech, které jsou rozbitá skla a poškozené LCD panely po pádu. Netajím se tím, že svým zákazníkům montuji také náhrady, ale jde o díly prověřené a kvalitní. Nabízeny jsou také továrně repasované LCD displeje, které patří v podání barev k tomu nejlepšímu. 

 

Jaký je tam vlastně rozdíl?

Jak již bylo zmíněno, Apple nedodává náhradní díly do prodejní sítě. Na trhu jsou tedy náhražky a jde buď o ty lepší, nebo o horší. Nebudeme zde popisovat rozdíly mezi originálními displeji a náhražkami, jelikož při výměně již nikdy nedostanete originální displej, pokud jej nenecháte vyměnit v autorizovaném servisu Apple. Primární rozdíl je především v ceně náhradních dílů, což je pro mnoho servisů to hlavní a kvalita a spokojenost zákazníka je až na druhé koleji. Je nutné zmínit že však ani za vysokou cenu není zaručena jejich nejvyšší kvalita. Co se již funkce týče, levné displeje nemají zdaleka takové podání barev, jako tomu je u repasovaných nebo kvalitních displejů a černá barva není černou. 

Druhým podstatným problémem nekvalitních LCD panelů je dotyková plocha. Dotyk často je problematický, displej buďto nereaguje vůbec, reaguje pouze na některých místech, případně dochází k náhodnému otevírání aplikací a další. U těchto displejů je také problematické použití ochranného skla, kdy při nalepení tohoto skla dochází ke zmíněným problémům s dotykem. 

Není třeba si nalhávat, že součástky nejsou z Číny. Námi dodávané displeje jsou také z Číny, ale jde o prověřené produkty se kterými jsou spokojeni naši zákazníci v rámci servisu a k reklamacím dochází velice zřídka. 

 

Baterie

Baterie patří po LCD displejích k nejvíce měněným prvkům v chytrých telefonech. Žádná baterie nevydrží věčně a trh je opět plný baterií různých kvalit. Nekvalitní baterie mívají nižší kapacitu a krátkou životnost. Během několika měsíců může dojít k rychlému poklesu celkové kapacity, případně i k nebezpečnému nafouknutí baterie. To, že jste koupili nekvalitní baterii poznáte celkem lehce. Po montáži nové baterie a používání telefonu přibližně po dobu jednoho až dvou dní musí v záložce Nastavení -> Baterie -> Kondice baterie vykazovat baterie maximální kapacitu 100%. Pokud tomu tak není, buďto záložka nelze vůbec otevřít, nebo baterie ukazuje neustále servis. V tom případě pokud máte možnost, baterii vraťte nebo reklamujte a vyberte jinou. 

My po dlouhodobých zkušenostech a testování baterií od různých výrobců jsme zvolili právě baterie značky Ampsentrix, které se vyznačují zvýšenou kapacitou oproti originálním bateriím v procentuální hodnotě 14 - 30%. Těchto baterií jsme prodali a převážně namontovali našim zákazníkům již stovky kusů. Reklamace na tyto baterie jsou minimální a zákazníci si je nemůžou vynachválit.  

 

Ostatní náhradní díly

Mezi ostatní náhradní díly lze zařadit flex kabely, reproduktory, sluchátka, nabíjecí konektory a veškeré další součástky uvnitř telefonu které lze vyměnit. Dalo by se říci, že na takovém flex kabelu není co pokazit, ale taktéž se setkáte s nekvalitními díly, které vykazují vadu. Může jít o špatný fotoaparát, nabíjecí konektor který nebude dostatečně pevně držet konektor kabelu, chrčící reproduktory, nebo nefunkční mikrofon a další. 

 

Pokud si opravujete telefon sami, určitě Vám nekvalitní díly nezpůsobí takové potíže, jako když opravujete telefon už někomu jinému. Řešit servisní reklamace na základě nekvalitních dílů je cesta do pekla, jelikož Vy za to vlastně nemůžete, což je však zákazníkovi jedno a požaduje další opravu. Ve výsledku buď doufáte, že bude výměna za další takový díl již úspěšná, ale může se také stát že ne. Poté sáhnete po jiném, kvalitnějším dílu a ve výsledku máte dva nefunkční a náklady na opravu převyšují zisk. Samozřejmě i u kvalitních dílů může dojít k problému a následné reklamaci, což nelze nikdy vyloučit, na našem eshopu se Vám však snažíme nabídnout pouze kvalitní díly od ověřených dodavatelů.