Servisní vybavení

Úvod

Ať už jste pouze běžný kutil, opravář nebo se zabýváte opravami mobilních telefonů profesionálně, určitě mi dáte za pravdu, že pro vykonávání servisních úkonů je nutné kvalitní vybavení. Na začátku všeho, kdy jsem já osobně s opravami začínal jsem vlastnil pouze sadu základních šroubováčků z Alliexpresu a obyčejný horkovzdušný fén. Postupem času, kdy oprav přibývalo a já se rozhodl se tomuto oboru věnovat profesionálně, tak bylo třeba vyměnit čínské šroubováčky a fén za kvalitnější a lepší výbavu. Špatným a nekvalitním vybavením lze víc věcí pokazit než opravit. Rád bych Vám tímto článkem představili vybavení, které využíváme my v MobileFix.cz v naší dílně. 

 

Servisní sada iFixit Pro Tech

Asi nejvíce využívaným nástrojem, který používáme u nás každý den je sada šroubováků od známé firmy iFixit. Jedná se o 64 dílnou sadu, která v prvé řade obsahuje většinu sadu všech bitů pro otevření každé moderní elektroniky. Bity jsou velmi kvalitní čemuž svědčí i to, že osobně sadu mám již 4 rokem a bity jsou stále neporušené. Sada dále obsahuje otevírací nástroje z plastu a kovu. Ty jsou vhodné hlavně pro oddělování LCD displejů a oddělení zadních skel u mobilních telefonů. 3 pinzety, které v sadě najdeme jsou vhodné pro práci s drobnými součástkami nebo je využíváme při pájení SMD součástek. Kompletní fotografii takovéto profesionální sady si můžete prohlédnout níže.

 

 

Separátor M-Triangel CP 201

Jak již bylo výše zmíněno, horkovzdušný fén přestal pro potřeby servisu rychle postačovat a proto byl rychle nahrazen separátorem ( nahřívací plochou ) CP 201 od firmy M-Triangel. Většina moderních telefonů je stavěna tak, že jsou jednotlivé díly jako například displeje nebo zadní sklo lepeny k sobě. K oddělení těchto dílů od sebe slouží právě tento separátor, který je vhodný pro všechny zařízení do úhlopříčky 7 palců. Přístroj je vybaven digitálním teploměrem a je schopen pracovní plochu nahřát až na 100°C. Výkon topného tělíska je 300W. Zařízení je vybaveni podtlakovou pumpou, kterou lze využít při odřezání skla od displeje. Tento proces ovšem u nás neprovádíme a využíváme přístroj pouze jako nahřívačku :-)

 

Binokulární mikroskop s pracovní deskou

Další nutnou věcí, kterou poměrně často využíváme je mikroskop. Jak jistě víte, mobilní telefon obsahuje nespočet elektronických součástek, které jsou obtížně postřehnutelné lidským okem. Jedná se hlavně o mikročipy, odpory nebo kondenzátory, které často je nutné vyměnit, aby Váš telefon mohl dále fungovat. Bez mikroskopu ovšem nelze takovouto poškozenou součástku diagnostikovat, natož vyměnit. Náš mikroskop umí zvětšovat předměty v rozmezí od 3,5x až 90x, zvětšení je plynule nastavitelné. Jak vypadá pohled takovýmto mikroskopem na součástky se můžete podívat na obrázku níže. 

                               14                                          20201103_123128680_iOS

 

 

 

 

 

 

 

 

Laser NASAN LS1

Úplnou novinkou v našem repertoáru vybavení je laser NASAN LS1 ( anglicky řečeno tzv. Laser machine ). Tento přístroj využíváme převážně pro opravu rozbitých zadních skel u mobilních telefonů značky Apple. Ve většině případů po rozbití zadního skla Vám v běžném servisu navrhnout kompletní překrytování telefonu za velkou cenu. My jsme ovšem schopni díly laseru bez problému zadní sklo odseparovat od rámu a nalepit nové. Tato výměnu je možné realizovat i za pomoci horkovzdušné pistole, kdy se zadní sklo nahřeje na zhruba 180°C a po malých kouskách se od rámu odděluje. Metoda je to ovšem velice pracná a zdlouhavá. Díky laseru jsme schopni zadní sklo oddělit během pár minut a celou výměnu provést během několika hodin. Druhou možností, kterou nám laser nabízí je gravírování a vypalování různých textů nebo obrázků do kovů, plastů nebo kůže. Dle přání zákazníka umíme vypálit věnování na zadní stranu telefonu nebo krytu, případně vypálit fotografii.  

Na obrázku lze vidět šablonu ze software NASAN podle které laser vypálí zadní sklo. Šablonka znázorňuje mobilní telefon iPhone 11 Pro Max, u kterého dojde k vypálení černých ploch, bílé plochy, kde se nachází čočky fotoaparátu, antény a cívka bezdrátového nabíjení zůstanou bez poškození. Laser NASAN je plně automatické zařízení, které si samo načte výšku vypalovaného předmětu a podle toho nastaví hlavu laseru.

 

 

Servisní box Octoplus PRO

Opravy mobilních telefonů nejsou jen o hardwarové stránce, ale i o opravách softwarových. K tomu využíváme převážně speciální servisní box Octoplus PRO. S tímto boxem jsme schopni naflešovat jakýkoliv telefon od značky Samsung, Huawei nebo Xiaomi, umíme opravit opravit smazaná IMEI v telefonech, exportovat Vaše data nebo nebo opravit problémy se sítí ( network fix ). Speciální aplikace Octoplus FRP dokáže obcházet a mazat google účty z nejrůznějších zařízení. Díky tomu jsme schopni Vám odblokovat vaše zamčené zařízení. Octoplus nám dále nabízí možnost vyčíst ze zařízení kódy, které jsou nutné pro odemčení zařízení v případě, že je telefon zablokovaný na síť operátora.  

 

 

Qianli iCopy 2.1 plus

Další velice užitečnou pomůckou je kopírovací přístroj iCopy. iCopy dokáže přečíst výrobní a párovací číslo z LCD displejů pro iPhone 7 a novější, které následně zapíše do nového displeje. Tím je zaručeno, že po výměně displeje nepřijdete o funkci True Tone. Další funkcí je kopírování údajů z baterek, vyčtení všech údajů o baterce, jako je například její aktuální kapacita nebo teplota. 

 

 

ICC Pro

Další pomůckou, kterou využíváme při opravách mobilních telefonů od značky Apple je ICC Pro. Jedná se o malé diagnostické zařízení, které po připojení k telefonu umí otestovat dokovací flex kabel a oba dobíjecí čípy ( Tristar a Hydra ). Zařízení lze použít jak pro iPhony, tak pro iPady. Zařízení dále dokáže detekovat vadnou baterii v telefonu. 

 

 

Závěrem můžu říct, že naše vybavení neustále rozšiřujeme aby jsme mohli držet krok s novými technologiemi a uměli Vám nabídnout víceméně jakoukoliv opravu v našem servisu. Co se týče přístrojů, tak musím zmínit ještě dvě věci, které využíváme každý den a tou je multimetr UNI-T UT-139S a pájecí stanice YH 853AAA, popisovat je asi nemá smysl a funkce bude každému dobře známá :-). 

                                                                                                                                                                                       Ing. Lukáš Hajda